16 mars 2006

Språkförbistring så in i Norden

Jag vet inte om det är för att vi byggde Turning Torso, men språkförbistringen har i alla fall slagit till i hela Norden - även om det kanske inte är bibliska dimensioner på det hela.

För några veckor sedan plöjde jag igenom boken Håller språket ihop Norden? av Lars-Olof Delsing och Katarina Lundin Åkesson. På en gång intressant och skrämmande läsning för oss som både vill värna och kämpa för humanioras ställning i skolan och som därtill är regionalister-nordister.

Det har visat sig att dagens gymnasister i de nordiska länderna är betydligt sämre på att förstå andra skandinaviska språk än vad värnpliktsrekryterna var för 30 år sedan. I Norge är förvisso försämringen ganska marginell (norrmännen och färöingarna är för övrigt, enligt undersökningen, överlägset bäst), men i Sverige och inte minst Danmark är det fråga om en brant nedgång.

Mitt förslag om danska i alla skånska grundskolor håller på att utveckla sig till en av mina allra främsta hjärtefrågor i valrörelsen. Hela tiden kommer det bekräftelser på hur viktig en sådan reform skulle vara. Mediepolitiken är också betydelsefull i sammanhanget - såsom t ex det vansinniga i att utbudet av nabolandets TV kan bli betydligt sämre i gränsregioner (se här och här).

Region Skåne måste ta ledningen i arbetet - ingen annan lär göra det.

Inga kommentarer: