08 februari 2006

Hur blir det med fjernsyn?

Anders Ljunggren, generalsekreterare för Föreningen Norden och före detta centerpolitiker, tar åter upp ett angeläget ämne i sin krönika i dagens Sydsvenskan, med titeln "Grannlandets TV inte självklar i framtiden".

Ljunggren tar upp det faktum att digitaliseringen av televisionen kan medföra att vi i framtiden inte kommer att kunna se grannländernas TV, om vi inte särskilt beställer kanalerna i fråga, förstås. Farhågan lyder att de vanliga marksändningarna kommer att hamna allt längre ned i prioriteringsordning när koncessioner för frekvenser delas ut, och så småningom helt avvecklas. Kvar står vi inför den absurda situationen att vi - i kommunikationernas tidevarv - kommer att få sämre tillgång till grannländernas television, eftersom dessa kanaler inte kommer att ingå i några "paket". Detta vore inte minst en mycket stor förlust för oss skåningar.

Ljunggren uppmanar alla att agera nu för att säkerställa god tillgång till grannländers media för dem som bor i gränsregioner. Jag hörsammar uppmaningen, och tänker ta upp frågan vid mitt studiebesök på Öresundskommittén idag.

3 kommentarer:

Malte Lewan sa...

Det ska kanske påpekas att vi i alla fall har den goda förutsättningen att vi har samma standard för digital-tv i Danmark som i Sverige, DVB-T (gäller i hela Europa). Skånska media tycks inte alls intresserad av frågan om möjligheten att kunna se dansk tv, så det har tagit lite tid för mig att få reda på detta enkla faktum.

Sen är det ju precis som Ilan refererar till att trots att vi (genom den gemensamma standarden) borde kunna se dansk digital-tv kanske inte möjligheten ges oss för all framtid.

F ö finns problemet redan idag och det är en skandal. I Barsebäcks läge (officiellt omdöpt till Barsebäckshamn) kan jag se fem danska kanaler via marknätet: DR1, DR2, TV2, TVDanmark2 och Kanal København. Men i kabel-tv inom i stort sett samma område, kan jag bara se DR1 och TV2. Så kabel-tv har _redan_ gett oss försämrade möjligheter att se dansk tv. Vi saknar tre kanaler. När det borde vara precis tvärtom med kabel-tv!

DR1, DR2, TV2, TVDanmark2 och Kanal København är "must carry" i östra Danmark och borde vara det i Skåne också i kabel-tv-näten om man menar allvar med Öresundsregionen. STV1, STV2 och TV4 borde vara obligatoriskt i kabel-tv på Själland.

Ilan Sadé sa...

Tack för upplysningen, det var mer än jag visste - alltså att man i Barsebäck kan se fem danska analoga kanaler. Jag får bara in två i Lund (DR1 och TV2).

Mer om digital-TV i nästa blogginlägg ovan.

Malte Lewan sa...

Jag måste tillägga att TVDanmark(2) nu är ersatt med Kanal 4 (kanal4.dk, kolla 'modtageforhold'). Kanal København (kanalkobenhavn.dk, kolla 'dækning') ligger kvar. Så de fem danska marksända kanalerna i östra Danmark är idag:

DR1, DR2, TV2, Kanal 4 och Kanal København

Vi har hyfsat bra mottagning av alla på Barsebäcks läge. SVT1 är också bra, men STV2 och TV4 är lite sämre.

Så jävla uselt att jag inte kan se DR2, Kanal 4 och Kanal København i Comhems kabel-tv i Lund!