Moderaterna i Skånes sjukvårdstalesman, Henrik Hammar, uttalar i gårdagens Sydsvenskan en vilja att privatisera flera akutsjukhus efter en borgerlig valvinst. Idag är det endast lasarettet i Simrishamn som drivs av privat entreprenör, och frågan är om det idag går att kalla inrättningen för lasarett, efter det att sossarna har gått lös på inredningen.
Jag är i grunden positivt inställd till fler privata alternativ, även om jag menar att metoden för att åstadkomma detta inte nödvändigtvis måste vara att lägga ut hela sjukhus på entreprenad. Jag tror mer på fritt vårdsökande och fri etableringsrätt, så får patienternas val styra hur fördelningen av regionens vårdsubventioner ska ske. Man skulle kunna börja med provverksamhet bland vissa patientkategorier där köerna fortfarande är långa, som t ex starr och nedsatt hörsel. Då blir det inte några tvära kast och chockterapier inom vården, utan förändringarna får växa underifrån i den takt som patienterna väljer.
Men visst - även delvis eller fullständig entreprenadutsättning av åtminstone ett sjukhus borde kunna genomföras. Att Ängelholms lasarett främst är i blickfånget är ingen hemlighet. Både i Ängelholm och i Helsingborg drevs sjukvården under det borgerliga styret 1998-2002 i bolagsform, om än i regionens ägo. Och här kommer vi in på ett känsligt ämne: kostnadsutvecklingen. Produktiviteten gick i topp under den tid sjukhusen styrdes som bolag. Det opererades flyhänt, eftersom det skedde på ackord. Sjukhusen fick helt enkelt ersättning för vad de gjorde. Därmed rusade även kostnaderna iväg, eftersom det fanns en kö att beta av.
Henrik Hammar medger i intervjun att organisationen inte var rakt igenom lyckad. Som jag ser det måste vi borgerliga kandidater i regionfullmäktigevalet vara trovärdiga när det gäller den ekonomiska skötseln. Icke att jag tänker medverka till underskott som rusar iväg. Jag tror rentav att trovärdighet i denna fråga är en förutsättning för maktskifte. Vi måste enas om ett system som skapar incitament för sjukhusledningarna att beta av köerna, samtidigt som Region Skåne måste ha en stenhård kontroll över kostnaderna. Den skuld som långa köer till sjukvården utgör måste betalas av efter hand, i ordnade former.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar