08 februari 2006

Hur blir det med fjernsyn? (II)

Träffade nyligen Öresundskomiteens direktör Petter Möller, samt medarbetarna Jarl Zinn (regional utveckling) och Jonas Henningsson (utbildningsfrågor och Interreg-projektet) för ett intressant samtal.

Möller meddelade att Öresundskomiteen nyligen har uppmärksammat problemen som digital-TV kan ställa till, och ska försöka få ansvariga politiker och myndigheter att agera.

Danmark och Sverige kommer lyckligtvis att använda samma teknik i fråga om digitalsändningar, så rent tekniskt tycks det inte finnas några hinder. Däremot lär de grundpaket som TV-operatörerna kommer att erbjuda (och redan erbjuder) vara utan nabolandets kanaler om vi medborgare och opinionsbildare inte håller ögonen öppna. Då måste man beställa enskilda kanaler, vilket blir dyrt per kanal. Istället för som idag få gratis tillgång till marksändningarna...

Såhär får det inte gå till i kommunikationernas tidsålder - och därtill när en Öresundsregion är i vardande! Självfallet borde danska kanaler ingå i grundutbudet i Skåne (och gärna resten av landet också...), precis som MTV och CNN brukar göra. Varför bedöms CNN vara mer angeläget för mig än DR1?

Inga kommentarer: