09 mars 2006

Ny vattendelare i svensk politik? (II)

Tidigare har jag kommenterat striden som ligger och lurar i kulisserna mellan centralister/étatister och decentralister/federalister.

I en artikel i SjälvstyrelseNytt, som är ett informationsblad från Region Skåne om lokalt och regionalt självstyre, intervjuas den socialdemokratiske journalisten Olle Svenning om hans senaste bok om Göran Persson. Svenning menar att Göran Persson helt är inne på att stärka staten och kommunerna (det senare kan man förstås ifrågasätta) på spirande regionala maktcentras bekostnad. Den regionala nivån ska helt skrotas uppifrån, enligt Perssons plan. Svenning tror att det blir en stor fråga och en tuff batalj, men att Persson kommer att gå segrande ur striden.

Vilka kommer att bli de främsta företrädarna för de olika sidorna? Här kan jag lista några politiker som redan har tagit bladet från munnen. Listan kan givetvis fyllas på med fler.

Étatistlägret

Göran Persson - statsministern som vill ha mer.
Pär Nuder - tippad som Perssons efterträdare. Étatist ut i fingerspetsarna.
Lars Ohly - mer till staten på alla fronter.
Anders Björck - retoriskt skicklig étatist som nu arbetar i statens tjänst som landshövding. Grundare av nätverket "Statens vänner".
Lars Stjernkvist - f d partisekreterare i (s) som ingår i det björckska kotteriet.
TCO - gruppen - av tradition gillar många fackförbund som har kommunalanställda en starkare statlig styrning eller övertagande - antagligen av statusskäl.


Federalistlägret

Åsa Torstensson - Centerpartiets företrädare i Ansvarskommittén. Lade tidigt en reservation i kommittén till förmån för en mer federal styrning av Sverige.
Maud Olofsson - partiledare för Centerpartiet - det enda parti som talar om federalism vid styrningen av Sverige.
Christine Axelsson - socialdemokratisk ordförande i nämnden för regional utveckling, Region Skåne. Ledde det lilla "upproret" på socialdemokraternas kongress mot partistyrelsens vilja att strama åt det regionala självstyret.
Pia Kinhult - moderat oppositionsråd i Region Skåne. Har talat om att Region Skåne måste ha ett mer parlamentaristiskt arbetssätt - gärna med regionregering.
Göran Holm - moderat kommunalråd i Vellinge kommun. Provokatör och regionalist som nog skulle komma att synas i debatten.

Osäkra

Fredrik Reinfeldt - har uttalat sig mot regioner, men är pragmatisk och har ändrat sig förr...
Lars Leijonborg - ger ett osäkert intryck i dessa frågor. Leder ett parti med gott om étatister, både i form av sociala ingenjörer som drar åt vänster och hökar som drar åt höger.
Göran Hägglund - leder ett parti med många federalister och med ideologiska kopplingar till den europeiska kristdemokratin, som förordar federalism. Hamnar ändå bland de osäkra, eftersom inget engagemang hittills har synts till hos honom personligen.
Maria Wetterstrand och Peter Eriksson - ett parti med anti-auktoritär tradition, men det svänger hit och dit, och någon intellektuell debatt om federalism har ännu inte kunnat spåras.
Svenskt Näringsliv och LO.

Inga kommentarer: