07 mars 2006

Skåne växer - utan skärgård och röda stugor

Sydsvenskan har idag en hel bilaga (ej på nätet) tillägnad byggboomen i Skåne. Kan rekommenderas! Där finns många intressanta artiklar. T ex förutspås Staffanstorps, Ystads och Sjöbos befolkning öka mest andelsmässigt.

Kolla gärna in denna hemsida, som Öresundsbrokonsortiet tycks ligga bakom. Den välkomna inflyttningen av danskar - ofta högutbildade och med högavlönade jobb i Köpenhamn - är i full gång. Alla i Öresundsregionen tjänar på att marknaden på Själland avlastas något och de högutbildade stannar kvar i regionen. Men vad är det för bilder man har valt som illustration? Älgar i barrskog, röd träkåk på skärgårdsö, kräftor med västkuststenar... Tre av fyra bilder på framsidan har inte det minsta med Skåne att göra, men hela hemsidan är upplagd för att locka danskar till Skåne i allmänhet och Sydvästskåne i synnerhet. Brokonsortiet - det är faktiskt pinsamt!

Liksom Malte Lewan insiktsfullt skrev i en kommentar till ett tidigare blogginlägg tenderar ofta texter och projekt som har med Öresundsintegrationen att göra att urarta i tramsiga, kvasi-antropologiska nationalschabloner som överdriver skillnader. "När dansken går upp på morgonen tar han sig en...", etc.

Skåne växer, barrskogen krymper och skärgården finner vi i Blekinge.

Inga kommentarer: