11 mars 2006

Subsidiaritet och båtkörkort

Skånska Dagbladets chefredaktör Jan A Johansson tar idag på krönikeplats i tidningen (ej på nätet) upp ännu ett exempel på lagstiftning som inte tar hänsyn till regionala förhållanden. Johansson är vän av regiontanken, och skriver ofta om frågor som har med det regionala självstyret att göra i sina lördagskrönikor.

Johansson har uppmärksammat hur missriktat kravet på båtkörkort är på många håll i landet. Problemen med hormonstinna rikemansynglingar som kör vrålåk i Stockholms skärgård får utgöra grund för lagstiftning som drabbar alla från Måkläppen till Torne älv. Johansson föreslår istället att riksdagen stiftar lag som gör det möjligt för regioner att själva välja om båtkörkort ska införas eller ej.

Riksdagen glömmer gång på gång den svåruttalade men ack så viktiga subsidiaritetsprincipen. Den dök upp i svensk debatt i samband med EU-inträdet, men glöms fullständigt bort i inrikespolitiken.

Vi har fått ytterligare ett exempel på att åtgärder som har med naturskydd och infrastruktur att göra i huvudsak hör hemma på regional nivå.

Inga kommentarer: