Några ord om det israeliska valet, även om det inte har så mycket med regionvalet att göra:
- Kadima ("Framåt") under ledning av Ehud Olmert vann, men inte alls så stort som opinionsmätningarna hade förutspått. Anledningen är nog att väljarna har känt sig säkra på Kadimas seger, och stannat hemma eller röstat på andra mer färgstarka partier. Som stort mittenparti var dessutom valets utgång ganska given på förhand - Kadima ingår i varje möjlig regering och får stort inflytande, troligen genom att ta premiärministerposten. Kadima kommer enligt senaste uppgifterna att få 28 mandat av Knessets 120.
- Kadimas förhållandevis modesta seger har ställt till det en del. Arbetarpartiet gick framåt med sin nye, karismatiske ledare Amir Peretz. De fick 20 mandat och blir därmed naturlig koalitionspartner med Kadima. Då är vi uppe i 48 mandat av 120.
- Det stora högerpartiet Likud ("Samling") har fullständigt kollapsat. 11 mandat gör att Likud inte ens i teorin kan bidra till någon gränsöverskridande koalition med Kadima och arbetarpartiet. Det bittra nederlaget bidrar dessutom till att detta är omöjligt rent politiskt. Det blir opposition, och kanske uppdelning av dess parlamentsgrupp på andra partier - vem vet?
Hur ska då Kadima och arbetarpartiet komma upp i över 60 mandat (det bör dessutom vara en bra bit däröver, ty i israelisk politik är frifräsande parlamentariker vanligt)? Min förhoppning är att vänsterliberalerna i Meretz (4 mandat), valets överraskning "Pensionärspartiet (7 mandat) samt "Tora-judenheten" (6 mandat) ansluter sig i en koalition. Det kan bli stökigt, men det är nog det minst dåliga alternativet. "Tora-judenheten" är ett ultraortodoxt parti, men inte extremnationalistiskt.
Tyvärr tror jag inte att koalitionen kommer att se ut såhär. Jag tror att de religiösa partierna (Shas, 13 mandat, och Tora-judenheten, 6 mandat) kommer att idka utpressning - antingen oss båda i regeringen eller ingen! Så får vi en regering med massivt inflytande från de ultraortodoxa. Nu sätts Olmerts rävaktighet verkligen på prov. Han bör nu slå in en kil mellan Shas och Tora-judenheten för att de inte ska kunna samarbeta. Hoppas att han lyckas.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Det tycks ha blivit tvärtom. Shas, men _inte_ den mindre Tora-judenheten, kom med i regeringen. Så nog slogs det in en kil, men på "fel" håll? Meretz kom inte in, men däremot Pensionärspartiet (kanske mindre överraskande). Dina kommentarer?
F ö, från Sydsvenskan 27/4: "Till Arbetarpartiets glädje ser extremhögerpartiet Yisrael Beitenu, som har sin bas bland invandrare från forna Sovjetunionen och gjorde ett mycket bra val, ut att hamna utanför regeringen."
Skicka en kommentar