10 mars 2006

Kärleksinvandring

Rapporteringen om inflyttning av danskar till Skåne i allmänhet och Malmö i synnerhet fortsätter. Enligt den senaste undersökningen är det främst lägre hus- och bilpriser som lockar. Skåne erbjuder även god livskvalitet, med närhet till naturområden. Detta är värt att begrunda, med tanke på att många unika naturmiljöer är hotade av exempelvis täktverksamhet.

Även kärlekspar flyttar över sundet, för att helt enkelt kunna leva tillsammans. Den strama danska invandringspolitiken har medfört att folk som har partner från något icke EU-land (även Kanada, USA, Australien och Nya Zeeland undantagna) måste uppfylla väldigt många kriterier för att partnern ska få uppehållstillstånd i Danmark.

Flera av dessa regler är alltför långtgående. Båda måste vara över 24 år, den sammanlagda anknytningen till Danmark större än till något annat land, o s v. Däremot kan skyldigheten att bevisa tryggad försörjning vara fullt rimlig.

Vad jag vill ha sagt med detta är att den danska statens invandringspolitik generellt går för långt, men att det finns delar som kan vara väl så befogade. Kommer man inte som flyktning, utan som anhörig, är det väl inte helt orimligt att försörjningen är ordnad genom arbete eller stöd från familjen? Men som sagt - 24-årsgränsen och de stenhårda anknytningskraven är både långtgående och svåra att försvara på principiella grunder.

Skåne kan å sin sida ta emot nya invånare som har rest över halva jorden för kärlekens skull. Välkomna!

Inga kommentarer: