01 mars 2006

"Hårda" och "mjuka" Öresundsvisioner

Det skiljs ibland i debatten mellan "hårda" och "mjuka" frågor. Till de senare brukar exempelvis utbildning och kultur höra. D v s sådant som är riktigt viktigt här i livet.

Jag deltog tidigare idag på ett seminarium anordnat av projektet "Öresundsregionens Infrastruktur og Byudvikling" på Malmö Börshus. Det var hårt - stundtals riktigt hårt. Förvisso är det intressant att diskutera planfrågor, trafikströmmar och befolkningsprognoser, men den som tror att det är detta som hela Öresundsintegrationen kan byggas på tror fel. Frånvaron av utbildnings- och kulturfrågor bland föredragen och i diskussionerna var ganska slående. Särskilt som deltagarna i en mentometeromröstning pekade ut att unika boendemiljöer, kultur och natur är Öresundsregionens främsta konkurrensfördel. Intressant!

Hur som helst, många av de "hårda" föredragen var likväl intressanta och tankeväckande. Framöver vill jag dock se mer blandning av mjukt och hårt. Det senare är ju till för att främja det förra, och tappar vi bort samtalet om det förra kommer vi att gå vilse i vad vi ska ha det senare till. Och efter denna aforism är det dags att sätta punkt och åka iväg för att föreläsa på CUF:s studiecirkel om centerpartistisk politik.

Inga kommentarer: