13 januari 2006

Vårdgarantin en bluff - jag vill gå längre än (c)

Den 1 november införde sosseregeringen "nationell vårdgaranti". Man ska som patient ha rätt till vård inom tre månader. Problemet är att politiker inte kommer att kunna garantera någonting, så länge vården är styrd enligt planekonomiska principer. Statistik från Skånes angränsande landsting visar att köerna inför rutinmässiga och enkla ingrepp är lika långa som i Skåne. Vart hade då regionledningen tänkt att skicka de patienter som nu har utlovats en ”garanti”?

Inte till Danmark, i alla fall. Ty i Skånska Dagbladet (artikeln ej online) framgår idag, den 13/1, att vårdgarantin inte gäller för vårdsökande i Danmark. ”Vårdgarantin är nationell, inte internationell”, säger ansvarig tjänsteman på Region Skåne. Ursäkta mig, men Rikshospitalet i Köpenhamn är betydligt mer ”nationellt” för mig än Bodens lasarett.

Jag menar att det är dags att upphöra med alla dessa garantier som ingen kommer att kunna hålla, och istället låta de vårdsökande få söka fritt på egen hand, med en försäkring från Region Skåne i ryggen. Det är att gå längre än vad Centerpartiet i Skåne har föreslagit, eftersom partiet fortfarande är förtjust i att utlova garantier. Men politiker och tjänstemän kommer knappast att kunna planera och dirigera bort köerna, om de inte är beredd att lägga väldigt stora summor på byråkrati. Om ens då. För problemet med planekonomiskt styrd vård kvarstår. Planekonomi har alltid alstrat köer. Och gräddfiler för nomenklaturan.

Inga kommentarer: