29 januari 2006

Medborgargarden tar vid

Sydsvenskan har rapporterat om ett nybildat medborgargarde i Limhamn i Malmö. "Arga papporna" kallar sig gruppen, som redan har gjort sitt första ingripande. De biffiga fäderna (flera har väktaryrken i det "civila") pucklade på några oskyldiga ungdomar från Rosengård, som misstänktes för ett nyligen begånget rån. Det gick aldrig så långt som till blodvite, men vem vet nästa gång? I bilarna har de basebollträn och golfklubbor, om ifall att...

I natt begicks det ytterligare tre rån i Malmö. Åtminstone är det vad som har anmälts till polisen. Hur många som inte anmäls kan man bara gissa.

Rånen har jag tidigare kommenterat här. Vad som pågår i Malmö är en stegvis uppbyggnad av privata väktarstyrkor, i tomrumet efter polisen. Det finns inte poliser som kan svara mot ett växande behov av ingrepp mot rånare. Med dessa lokala "miliser" följer helt naturligt ökad segregation. En av de "arga papporna" ska vid det missriktade ingripandet ha sagt att ungdomar från Limhamn ska hålla sig på behörigt avstånd från Rosengårdsungdomarna, för att inte hamna i trubbel. Men detta är just vad som INTE får hända om Malmö ska komma över sina problem med segregering. Nu är det förstås redan på det viset, men utvecklingen måste ju gå i rakt motsatt riktning.

Jag har förståelse för vreden och viljan att skydda sina egna barn, men det offentliga MÅSTE värna sitt våldsmonopol. Då är det handling som räknas. Ut med kommunala poliser på fältet! Slå till hårt mot de personer som rånar. Det är en förutsättning för att inte "svennar" ska utsättas för dessa övergrepp, medan generaliseringar och kollektiv skuldbeläggning drabbar alla Rosengårdsungdomar.

På längre sikt gäller det förstås att skapa en arbetsmarknad som släpper in invandrare och - inte minst - en skola i toppklass som är inriktad på kunskaper. Nu krävs dock en snabbutryckning för att stoppa ned nedåtgående trenden. In med statliga och kommunala poliser. Privata miliser är ett av de sista stegen mot samhällets totala upplösning.

Inga kommentarer: