20 januari 2006

Slå till mot rånarna!

Jag är inte den som tror att hårdare straff automatiskt leder till minskad brottslighet. Det finns dessutom gränser för hur hårt straff ett brott kan betinga. Principen om proportionalitet, kallas det på finspråk.

Rånen i Sverige har ökat, men i Skåne har de inte ökat. De har exploderat i antal (+33% år 2005). Malmö är dessutom värst i Skåne. Nästan 800 rån begicks under 2005!

Rån är en vidrig handling. Det är mångfaldigt värre än stöld. Rån innebär att gärningsmannen förklarar sig vara beredd att allvarligt skada, eller döda, en medmänniska. Ofta är dessutom fysiskt våld av det mest avskyvärda slag inblandat. Även så kallade "vardagsrån" (tänk att detta begrepp existerar!) borde i allvarsgrad kunna jämställas med brott såsom grov misshandel.

Situationen i Malmö visar på följande:

- Det behövs kommunal, patrullerande polis på gator och torg.
- Det krävs mycket hårdare tag mot ungdomar - mot "förstagångsrånare". Nya straff bör övervägas. Glappet är idag stort mellan den mjuka påföljden "kontakt med socialtjänsten" (som ofta inte betyder särskilt mycket...) och inlåsning på ungdomsanstalt.
- Rån begånga av folk utan svenskt medborgarskap över 18 år bör leda till utvisning på livsstid! Man har genom handlingen spottat sin avtalspart (staten) rakt i ansiktet, innan något livslångt avtal (medborgarskap) har skrivits under. Då har man förbrukat sin rätt att vara i landet.

Inga kommentarer: