21 januari 2006

Ledarskap räknas inte i pengar

Region Skåne och Malmö kommun bidrog med 80 miljoner kr av skattebetalarnas pengar till seglartävlingen America's Cup, som förlade en deltävling i Malmö under några sensommardagar ifjor. Nu har det offentligas insats i tävlingen utvärderats.

Blev det något stort lyft för Malmö och Skåne i form av reklam och nya jobb? Tja, enda sättet att inte skapa ett och annat arbetstillfälle med 80 miljoner kr torde vara att slänga pengarna i sjön. Vad som är intressant är vad en alternativ användning, eller besparing, av den summan hade kunnat leda till. Ur det perspektivet är framförallt regionens insats mycket dåligt använda pengar. En gammal socialminister från Skåne, Gustav Möller, lär ha sagt något i stil med att varje felanvänd skattekrona är en stöld från de fattiga. Så sant, så sant.

Uno Aldegren (s), regionstyrelsens ordförande, och Ilmar Reepalu (s), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, försöker nu slingra sig och lyfta fram små ljuspunkter, i ett tafatt försök att blända oss andra. Inse fakta, mina herrar, men de 80 miljonerna var felanvända skattekronor. Sluta spela teater. Visa ledarskap - ta ansvar.

Region Skåne ska självfallet arbeta offensivt med näringslivsutveckling och försöka få hit viktiga arrangemang. Det innebär dock inte att skattebetalarna alltid ska behöva punga ut med miljontals kronor. Regionledningen borde istället arbeta mer med näringslivsdialog och upprätta ett gott samarbetsklimat med ömsesidigt förtroende. Gott ledarskap kan inte räknas i pengar. Låt oss lära oss det av America's Cup-äventyret. Och av dess efterbörd.

Inga kommentarer: