Det har anställts mängder av personer i hela landet för att arbeta med den "nationella vårdgarantin". Kostnaden lär, enligt en siffra jag har sett i pressen (vars riktighet jag dock inte kan bekräfta), vara uppe på 1,25 miljarder kr. "Operation kapa vårdköerna" slukar allt mer resurser.
Jag har i en artikel i Skånska Dagbladet den 21/1 (se min hemsida), som replik på en annan debattörs tidigare inlägg, tagit upp den nästan militära inställningen till hur en växande och alltmer individanpassad verksamhet som sjukvården bör styras. Folk ska dirigeras hit och dit. En skånsk patient ska dock inte kunna få vård i Köpenhamn, däremot i Boden, vilket väl är ungefär lika långt borta som franska rivièran. Att läsa små kommunikéer om hur arbetet med att få bort vårdköerna går är som att läsa nyheter från en krigsfront. När det visar sig vara "luft" i vissa köer, vilket är en omskrivning för att patienter har tröttnat, hunnit få vård någon annan stans eller har avlidit i väntat på vården de aldrig fick, tas detta upp som ett glädjande budskap. Det finns någonting sjukt i detta system!
Varför inte låta patienterna själva få söka vård fritt, med en offentlig försäkring i ryggen? Har tanken någon gång slagit politikerna att folk är förmögna till ganska mycket? Folk som behöver ledning i sina val skulle för all del kunna få hjälp av en liten enhet på Region Skåne, men jag är övertygad om att helt privata initiativ gällande köbevakning och vägledning skulle växa fram och dominera.
Visst kan arbetet med att uppifrån korta vårdköer åtminstone på kort sikt leda till resultat att ståta med. Men, som alltid, måste man överväga vad en alternativ användning av resurserna, eller en besparing, hade betytt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar