16 januari 2006

Nordisk språkförståelse

Anders Ljunggren, generalsekreterare på Föreningen Norden, skriver i sin krönika i Sydsvenskan (ej online, såklart...) om inomskandinavisk språkförståelse. Enligt en nyligen genomförd undersökning förstår folk inom Skandinavien varandra sämre över riksgränserna än för trettio år sedan. En särskild försämring kan noteras i förhållandet Sverige-Danmark. Dock är förståelsen av danska bättre bland ungdomar i Malmö än exempelvis bland ungdomar i Stockholm, visar undersökningen. Men helhetsintrycket är ändå oroande: språkförbistringen ökar.

Jag har tagit upp frågan om danskundervisning i skånska grundskolor i mitt valprogram (punkt 4), likaså i artikelform. De skandinaviska staterna har alltför länge ägnat sig åt isolering och befästning av sina egna riksspråk, bl. a. genom sin mediepolitik och sina stavningsreformer. Paradoxalt nog har detta lett till att svenska och danska medborgare har svårare att förstå varandra idag, i masskommunikationens era, än för 30 år sedan. Detta är helt orimligt. Om man exempelvis jämför med tyska språket, kan vi där se ett gemensamt skriftspråk, men ganska stora dialektala skillnader. Vi säger inte att den största befolkningsgruppen i Schweiz talar "schweiziska", eller att "österrikiska" är målet i Österrike. Då heter det tyska, men med vissa dialektala särdrag. Precis på samma sätt skulle man kunna betrakta skandinaviska som ett (skrift-)språk med dialektala skillnader.

Anders Ljunggren har tidigare varit högt uppsatt inom Centerpartiet, och tillhörde då ett slags vänsterfalang i kretsen runt Olof Johansson. Man kan lugnt säga att jag och han hade (och säkerligen fortfarande har) olika syn på saker och ting. Men med Ljunggrens krönika i Sydsvenskan förhåller det sig helt annorlunda. På slutet uppmanar han rentav Skåne att gå före och införa ordentlig danskundervisning i skolan. Det är bra att Ljunggren ger sig in i debatten i denna fråga. Frågan håller på att bli allt hetare här i Skåne - det finns nämligen ett spirande engagemang underifrån. Föreningen Norden tycks vara en allierad i denna strävan.

PS. Riksdagsman Johan Linander (c) har motionerat om danskundervisning i Skåne, men fick - enligt egen utsago - bara ett goddag-yxskaft svar.

Inga kommentarer: