18 januari 2006

Sahlins maktmissbruk

Regeringen har nu tänkt sig att göra någonting åt bristen på hyresrätter i tillväxtområden, samt den diskriminering av bostadssökande som förekommer. Metod: tvinga kommunerna att anordna bostadsförmedling, tvinga fram en viss typ av kösystem i förmedlingen, tvinga privata hyresvärdar till pappersarbete.

Sahlin kan själv tänka sig att kalla lagförslaget "lex MKB", med anledning av avslöjandena om diskriminering vid Malmös kommunala bostadsbolags fördelning av lägenheter. Detta är ett bra exempel på hur regeringen använder sig av lagstiftningsinstrumentet - enskilda fall blir till grund för principlös, statlig maktpolitik. Mona Sahlin är urtypen för en nyckfull, okonstitutionell maktpolitiker.

Mig veterligen styr Sahlins eget parti i Malmö. De styr i Stockholm. De styr i Göteborg. De styr i Uppsala, Linköping, Norrköping, Umeå, Örebro, Helsingborg, Lund, Jönköping, Gävle, Västerås, Södertälje, Eskilstuna. Min enkla undran blir då: varför har ni inte gjort någonting åt det som ni uppfattar som problem med förmedlingen i kommunala bostadsbolag? Varför måste Sahlin utvidga statens makt över kommunerna ännu mer, när problemet kan tacklas kommunalt - av hennes egna partikamrater?

Vi bevittnar nu en sjuk stat som sväller över sina bräddar, men inte klarar av sina kärnuppgifter. Étatism, kallas visst fenomentet. Vi behöver en federal författning i Sverige, som delar på makten och avskärmar staten från kommunala och regionala angelägenheter. I väntan på den kan vi medborgare åtminstone börja tänka federalt. Förkasta étatistiska förslag om svällande stat, och ställ de lokala och regionala politikerna till svars i frågor där de (fortfarande) har makten!

Inga kommentarer: