Antalet politiska uppdrag fortsätter att minska, rapporterar Dagens Samhälle. Regeringen är oroad. Jens Orback, som kallar sig "demokratiminister" (Ute i världen brukar sambandet vara såsom följer: ju fler "demokrati", "folkrepublik", etc., som staten eller partiet i fråga har inlemmat i namnet, ju värre är det. Jfr. även Mona Sahlin - "samhällsbyggnadsminister".), är oroad. Han vill tillsätta en ny demokratiutredning. Den vitsen har vi förstås aldrig hört förr.
Orback vill även ordna en massa "medborgarråd" och "rådslag" ute i landet för att öka delaktigheten. 20 miljoner kr. ska anslås i projektmedel.
I samma Dagens Samhälles ledarartikel talar man sig varm för "frivilliga kommunsammanslagningar". Det konstateras förvisso att väljarna i småkommuner brukar vara starkt emot sådana idéer, men sammanslagningar är oundvikligt, lyder ledarartikelns budskap. Synd att folk ute i bygderna är lite tröga i korken. Synd att de inte föredrar ett Orbackianskt medborgarråd framför små kommuner.
Vid det här laget kokar jag av uppdämd vrede och ett visst illamående kommer krypande. Sverige och Skåne behöver små kommuner med verklig makt. Jag och Thomas Jefferson är överens om att ett demokratiskt samfund ska byggas på lokal demokrati. Den lokala demokratin blir livaktig när den har frågor att bita i.
Centralistiska krafter vill göra lokala och regionala fora till ett spel för gallerierna. Jag vill inte ha Orbacks låtsasdemokrati. Och, förresten - folkstyre på djupet beror inte på hur många personer som måste sitta av möten i låtsasfullmäktige. Jag kräver federalism, och valrörelsen är bästa stället att ta upp frågan på.
"Dagens Samhälle" - det låter ju även det som ett dagblad i Nordkorea, eller något liknande. Av innehållet att döma borde den snarare heta "Dagens Byråkrati". Nu visar i och för sig en läsarundersökning, publicerad i samma upprörande nummer, att nio av tio läsare (politiker och topptjänstemän i kommuner, landsting och regioner) är nöjda med tidningen. Det säger mer om politikerna än om tidningens kvalitet.
Dagens Samhälle ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting. Region Skåne borde begära utträde ur den där lekstugan för toppbyråkrater. Se det som ett vallöfte från min sida.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Ilan!
Intressant idé, det där om utträde ur Sveriges kommuner och landsting...
Vilka är argumenten för och emot att Region Skåne är medlem?
Ser fram emot en förädling av din tankegång!
Anders
Hej!
Jag har följt Sveriges Kommuner och Landsting (www.skl.se) så gott jag har kunnat från min horisont. Organisationen har framförallt ett opinionsbildande uppdrag, men vad för opinionsbildning driver den? Det saknas glöd och övertygelse. Det är tamt och enormt tungrott. Man har byråkratins perspektiv. När staten kommer med nya regleringar brukar SKL acceptera detta, så länge staten betalar nota. Det finns inget principiellt resonemang om hur bra det egentligen är att lokal och regional demokrati upphävs.
När jag hör politikerkolleger rapportera om SKL låter det som en stor lekstuga för vuxna - en ursäkt för att träffa sina kompisar på skattebetalarnas bekostnad. Det finns femtielva "samverkansorganisationer" av detta slag, och det enda det brukar talas om är vilka flådiga hotell och glassiga middagar man har varit på.
Fördelen med att vara med är ju givetvis att man har en plattform för opinionsbildning och kan sprida idéer - och kanske förändra organisationen. Men för 24 miljoner kr per år av Skånes skattebetalares pengar (se http://www.skl.se/artikeldokument.asp?C=3339&A=7413&FileID=78066&NAME=vgift2006.pdf)? Då får de vá så, tycker jag!
Skicka en kommentar