Federalism kan i stor sett sammanfattas såhär:
- En demokratisk författning som tillerkänner de mindre politiska församlingarna som bygger upp staten/unionen självbestämmande inom vissa områden, och som förhindrar staten/unionen att styra och lägga sig i undernivåernas beskärda del.
- Ett tvåkammarparlament, dit de mindre politiska församlingarna kan skicka företrädare, vilka bevakar att staten/unionen inte överskrider sina befogenheter och tar till sig mer makt.
- Makt över en fråga och ansvar att finansiera verksamheten ska i största möjliga mån ligga hos samma politiska församling.
Detta ger utrymme för mångfald i styrelsen inom en och samma stat/union. Samhället byggs så att säga underifrån.
Nu är det 2006, och federalismen för - ärligt talat - en tynande tillvaro, både i samhället och hos Centerpartiet. Ledande centerpartister är inte längre pådrivande i frågan. Istället lades det fram och beslutades om direkt antifederala förslag vid sensate partistämman. Vi i Centerpartiets Högskoleförbund har gjort vad vi har kunnat genom att ta fram ett utkast för en helt ny författning för Sverige, men all draghjälp har uteblivit. Partiet skulle ge sig in i ett liknande projekt, vilket dock rann ut i sanden.Jag tycker att detta är illa skött! Eftersom inte riksföreträdarna för Centerpartiet för in federalismen i samhällsdebatten, måste partiets lokala och regionala företrädare ta kampen. Så har dock inte skett. Samtidigt som konflikten mellan centralism/enhetsstat och federalism/regionalism/lokalt självstyre sakta håller på att bryta sig in på den politiska scenen i Sverige, tiger de flesta centerpartister. Jag ska göra mitt bästa för att gala. Men jag behöver sannerligen hjälp från dig som också brinner för frågan.
Mer om detta i kommande blogginlägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar