25 januari 2006

Nätverket "Statens vänner"

Hör och häpna! Ett gäng personer från den svenska statsöverheten har slutat att hyckla, och säger nu helt öppet vad de vill! Motståndaren är ute på banan! De kallar sig "Statens vänner". Se här.

Jag har i ett tidigare blogginlägg beskrivit en idéströmning som ibland kallas étatism (efter franskans ord för stat: état), när jag tog upp maktmissbruket i bostadspolitiken. Det rör sig egentligen om gammalt "hederligt" storhetsvansinne, men det förpackas som ett barmhärtighetsprojekt. Étatisterna hyser väldigt höga tankar om den upplysta och rättvisa staten, till skillnad från de småaktiga och ondskefulla kommunerna, regionerna och det inskränkta civilsamhället. "Rättvisa" är étatisternas älsklingsord. Étatisterna tar alla chanser att stärka den statliga styrningen, och söker med ljus och lykta efter enskilda missförhållanden som kan knytas till kommuner och landsting/regioner, för att motivera statligt maktövertagande.

Vänta ett slag. Polisväsendet, domstolsväsendet, försvaret och infrastrukturen är statliga, varför de borde fungera alldeles förträffligt, enligt denna logik. Staten är ju så rättvis, så rättvis. Och krishanteringen vid regeringskansliet när stora katastrofer inträffar är förstås mycket bättre än hos kommunerna, privata företag och civilsamhället. Yeah, right!

"Statens vänner", ert förakt för lokal och regional demokrati är nu lagt i öppen dager. Bra att ni har putsat bort det sista spåret av hyckleri. Valrörelsen 2006 kommer nog, för första gången på länge, att även handla om andra ämnesområden än mer pengar till vård-skola-omsorg.

Inga kommentarer: