31 januari 2006

Fogh, vik dig inte en tum!

Anders Fogh Rasmussen gjorde igår ett uttalande som var farligt nära en ursäkt. Han tog personligen avstånd från publiceringen av satirteckningar som kränker troende personer, men upprepade att yttrandefrihet råder i Danmark. En statsminister måste alltid vara försiktig med "personliga" omdömen i massmedia, eftersom han eller hon alltid företräder staten - även på fritiden.

Det spekuleras nu i danska medier om att Fogh kommer att tvingas fram i fler framträdanden där han gör ytterligare eftergifter, för att närma sig den officiella ursäkt från danska staten som vissa regimer i arabvärlden och folket på gatan kräver.

De skandinaviska länderna, med Danmark i centrum, och indirekt även EU, är nu stadda under hårt tryck från odemokratiska krafter, som hetsar för att yttre fiender alltid behövs för att nära totalitära rörelser. Skamlöst kräver både extremrörelser och regeringsföreträdare en diplomatisk ursäkt och respekt, samtidigt som de själva står för stening av otrogna kvinnor, hängning av homosexuella och förföljelse av religiösa minoriteter. Korrekt återgivelse av vad som har hänt och omständigheterna i övrigt är man mindre nogräknad med - allt för att hälla bensin på lågorna. En saudisk debattör hävdade igår i danska TV2 att Danmark är ansvarigt, eftersom danska regeringen ger ut licenser till tidningar som man när som helst kan dra in. Som man känner sig själv känner man andra.

I morse satt den svenske imamen Abd al-Haqq Kielan och likställde det politiska klimatet i Danmark med Milosevics hets mot minoriteter i Serbien och Bosnien. Och så sa han att Dansk Folkeparti är medlem i regeringen. Omdöme och sanning är tydligen inte så viktig när känslor ska hetsas upp. Osanningar sprids tyvärr även av imamer i Danmark direkt till arabisk massmedia. I Al-Jazeera påstod t ex en dansk imam att koranbränning nu planeras framför rådhuset i Köpenhamn.

Detta är en viktig fråga om rätt och fel, som handlar om vilket värde staten ska skydda i första hand: yttrandefrihet eller respekt för religiösa tabun. Demokratiska stater får inte vika sig för totalitära rörelsers tryck. Ibland finns det trätor och konflikter som man måste ta, för att inte ge sig in i en destruktiv eftergiftspolitik.

Köp dansk ost, nästa gång du går och handlar.

1 kommentar:

Malte Lewan sa...

Hittills har jag beundrat Jyllands-Posten och Fogh, men nu är de som sagt nära en ursäkt, så min tacksamhet går nu till France Soir som publicerade bilderna idag i sin tidning. Det är helt enkelt _vackert_ med de som försvarar yttrandefriheten.

Ja, det handlar om yttrandefrihet. Saken är i stort inte svårare än så, trots vad vissa andra halv- och kvartsdemokrater vill göra gällande.