31 januari 2007

Wager i Expressen - förändring på väg?

Merit Wager, egen företagare och idealist som arbetar hårt med att stötta enskilda asylsökande i deras kontakter med myndigheter och omvärlden, tar idag på Expressens debattsida upp problemet med asylsökande som har gjort sig av med identitetshandlingarna. Det cirkulerar dessutom många uppgifter för närvarande om att irakiska ambassaden i Stockholm ska ha utfärdat tiotusentals falska pass, vilket till råga på allt Migrationsverket ska ha känt till.

Wager har tidigare inte precis stuckit ut som förordare av åtstramningar, men nu öppnar hon för det, sedan hon konstaterat att den individuella, rättssäkra bedömningen av asylskäl hotas av de många sökande som egentligen saknar skäl enligt utlänningslagen och FN-konventionen. Wagers debattinlägg är mycket betydelsefullt, eftersom det tydligt visar att krav på åtstramningar och ordning och reda inom asylprocessen i högsta grad kan motiveras med värnandet om rätten att få sin enskilda asylansökan ordentligt prövad. Migrationsverket hinner nämligen inte göra ordentliga utredningar, och folk klumpas samman i kollektiv.

För flera år sedan hörde jag en juridisk auktoritet och stor förkämpe för asylrätten, Gregor Noll, just föreslå en av de åtgärder som Wager nämnder i sin artikel, nämligen prövning vid ambassader i hemländerna. Det låter som ett ganska vettigt förslag.

Merit Wager påvisar att allt inte är svart eller vitt, och att rätten att söka asyl och få sin sak prövad kan stå i motsättning till massbeslut och släpphänthet i förhållande till folk som fuskar och ljuger. Är Wagers artikel ett tecken på att vi kan börja få en sansad debatt om flykting- och migrationspolitik i Sverige? Kanske är ett sådant skifte på väg. Och då kan det gå ganska snabbt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det vore verkligen välkommet med en förnuftig debatt. Om det är möjligt att få en sådan och vad den skulle resultera i vet jag inte. Men nuvarande situation är ohållbar. Hela systemet havererar. Och det är bra att Wager säger det.