02 januari 2007

Rekordinvandring år 2006

Enligt Statistiska Centralbyrån blev 2006 ett rekordår i Sveriges historia vad gäller invandring. Sydsvenskan har konstaterat att enbart Skåne har tagit emot fler än hela Danmark under det gångna året. Den tillfälliga asyllagen har starkt bidragit till det. I en hel del fall har det sålunda rört sig om ett tillskott till den officiella statistiken av folk som redan har vistats här sedan en tid. Men icke desto mindre är mottagandet idag större än det var under exempelvis Balkankrigens år i början av 90-talet, vilket väcker en del häpnad.

Den borgerliga regeringen måste nu börja agera för att strama åt och ändra invandringens karaktär. Att föra den nuvarande politiken framöver är inte något alternativ om man vill klara av integrationen. Utgångspunkten bör vara att värna asylrätten för politiska flyktingar, men strama åt anhöriginvandringen och den humanitära kvoten. Ett green-card-system skulle kunna införas, för att ge folk med särkilda kompetenser möjlighet att ta jobb och leva här.

Vi kan inte tillåta oss att fastna i en bisarr politisk låsning som innebär att man aldrig får tala om åtstramning med hänvisning till de dagsaktuella siffrorna - d v s låtsas som om det inte fanns någon gräns för vad som är möjligt, samtidigt som man vill förverkliga en mängd andra politiska målsättningar. Vill den nya regeringen vara så vänlig och se nyktert på saken?

Sedan finns det en regional jämförelse som faller i ögonen. Se bara på Landskronas siffror. Lilla Landskrona, som är svårt drabbat av segregation och brottslighet, beräknas under 2006 ha tagit emot nästan dubbelt så många invandrare som den dubbelt så stora staden Lund. Malmös andel är inte heller rimlig. Förändringar är ett måste.

Inga kommentarer: