30 januari 2007

Fler reaktioner och inlägg

Åtminstone två ledarsidor i Skåne behandlade Ansvarskommitténs arbete i måndags: Kvällsposten och Norra Skåne.

KvP:s Peter J Olsson kritiserar, liksom på sin blogg, Sydsvenskans befängda ledare från i söndags. Norra Skånes ledarredaktör Johan Hammarqvist betonar vikten av att diskutera vad regionerna ska ägna sig åt, snarare än att rita kartor. Han förordar mer makt och ansvar till regionerna, och vänder sig emot Ansvarskommitténs ingenjörskonster.

Ett annat intressant inlägg i debatten står den nyliberale C L K Aqurette (m) för, som även hänvisar till den centerpartistiske bloggaren Björn Pedersen.

Stödet för regionalism växer allt mer, och många är irriterade över det ingenjörstänkande ur ett byråkratiskt perspektiv som tycks vara förhärskande inom Ansvarskommittén, samtidigt som man ger kommittén ett erkännande för att den över huvud taget har tänkt i termer av regioner. Precis som i fallet med arbetsmarknad och näringsliv, spelar identitet och historia en viktig roll för indelningen av Sverige. Landshövding Anders Björck är fel på det i det mesta när det gäller regionalism, men ett av hans förslag är faktiskt helt berättigat: låt oss hålla folkomröstningar i regionfrågan.

Inga kommentarer: