24 januari 2007

Kulturpolitiken hettar till (en smula)

Torsdag-fredag är jag deltagare vid en längre sammankomst med Region Skånes nyvalda kulturnämnd. Redan inför första sammanträdet har klimatet mellan nämnden och statliga kulturdepartementet dessvärre kylnat till ordentligt (liksom vädret i övrigt - men det är något som jag välkomnar).

Bakgrunden är att den nya regeringen i elfte timmen (21/12 2006) skickade ut ett regleringsbrev inom kulturområdet, som bl. a. skär ner på anslagen för de scenkonstinstitutioner som enligt en dom i EG-domstolen och Regeringsrätten tidigare under förra året fick rätt att dra av ingående moms. Hängde du med? Nåja, detaljerna är inte så viktiga. Beslutet har kommit väldigt sent och har kullkastat en och annan budget bland svenska teatrar. Oavsett vad man anser om kulturanslag och deras inriktning är det aldrig bra med tvära kast.

I sitt regleringsbrev kräver alltså regeringen att varje scenkonstinstitution som tjänade på domen ska få bidraget minskat i motsvarande grad. Problemet är att regeringen plötsligt tycks ha "glömt" att göra ett undantag för Skåne! Plötsligt detaljreglerar staten pengarna som regionen enligt tidigare överenskommelser ska ha rätt att fördela enligt egna prioriteringar. En smygcentralisering av stora mått, och dessutom ett avtalsbrott!

Kulturnämndens stridbare ordförande Rolf Tufvesson (kd) skickade den 19/1 ett argsint brev till Statens Kulturråd och till kulturdepartementet. Som avslutning skriver han:

"Region Skånes uppfattning är att föreslagna förändringar i regleringsbrevet inte är förenliga med försöksverksamheten i Skåne."

Fortsättning följer. Hur som helst vore det olyckligt om förbindelserna med den nya, borgerliga regeringen skulle försämras. Jag hoppas verkligen att detta inte är ett utfall av en medveten centraliseringsstrategi från kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths sida, utan snarare handlar om en olycka i arbetet, eller någon klåfingring kulturbyråkrats prövning av gränserna...

Inga kommentarer: