11 januari 2007

Stort förtroende för regeringen

Sifo presenterar då och då mätningar av väljares förtroende för varje enskilt statsråd genom betygsättning, som även ger ett genomsnitt för hela regeringen. Dick Erixon har uppmärksammat att alliansregeringen, trots allt skäll i massmedia, faktiskt åtnjuter det största förtroendet sedan betygsättning av nämnda slag satte igång 1996. Vem får det intrycket när man öppnar tidningen?

Problemet är att regeringen lever på sparat kapital som har intjänats från och med Högforsmötet 2004 och framåt. Om det är något som allianspartierna faktiskt har försakat sedan valsegern är det opinionsbildningen. Regeringen kan inte kosta på sig att lämna den arenan vind för våg.

Förvisso är man alltid mer bunden när man har regeringsansvar. Sven-Otto Littorins vid det här laget famösa intervju i P1 i lördags är ett typiskt exempel. Vad som därför måste ske är att partiorganisationerna, enskilda förtroendevalda och - inte minst - tankesmedjor och påtryckningsgrupper ger sig in i kampen om problemformuleringen.

1 kommentar:

Ilan Sadé sa...

I synnerhet en borgerlig regering kan nog inte räkna med ett framgångsrikt återval 2010 om man försakar opinionsbildningen i, säg, tre år.

Se exempelvis hur regeringen själv kom till makten. Det var frukterna av dryga två års allianssamarbete och ännu längre tids ompositionering hos moderaterna.