02 februari 2007

Olofssons utspel inför kommundagarna

Centerpartiet håller för närvarande kommundagar, vilket är en sammakomst för de kommunala och regionala toppolitikerna. Jag har varit med några gånger förr, men deltar inte i år.

Som federalistiskt parti borde kommundagarna, som för övrigt kanske borde heta "federalistdagarna" eller någonting liknande, givetvis vara ett oerhört viktigt tillfälle. Den federalistiska idén och dess genomförande borde stå i centrum. Tyvärr har så inte varit fallet de senaste åren.

Istället valde partiledningen ifjor att lansera ett förslag inom skolområdet som skulle inskränka det lokala beslutsfattandet. Idén var det inget fel på (kommunala friskolor), men sättet att genomföra den på var klassiskt svenskt: tvingande lagstiftning. I år undfägnas kommunalråden med ett nytt lagförslag, vilket Maud Olofsson nu kan presentera i rollen som näringsminister. Olofsson föreslår ett förbud mot kommunala verksamheter som tränger ut företagare, samtidigt som hon flaggar för att förbudet bara skall kunna gälla i gråzoner av typen kaféverksamheter, gym, mm.

Jag är inte lika kritisk till detta som till skolförslaget från ifjor, och i själva sakfrågan har jag ingenting att invända. Skattemedel ska inte användas för att subventionera eller bedriva verksamheter som ligger långt utanför det man kallar för det kommunala kärnområdet. Men jag ställer mig ändå tveksam till idén. Vi har nätt och jämnt fått maktskiften i många av landets kommuner, landsting och regioner. De nya nämnderna har inte hunnit verka längre än en månads tid. Vore det inte lämpligt att låta de nya styrelserna få verka en tid innan tvingande lagar kan komma i fråga? Kan inte den lokala och regionala demokratin ges en chans? Dessutom kan det bli stora svårigheter att avgränsa inom vilka områden förbudet ska gälla. Varje offentlig subvention kan ju ses som en snedvridning av konkurrensen.

Centerpartiets kommundagar borde användas för att föra fram den federalistiska agendan. Vad man än tycker om dagens utspel ligger det långt utanför den dagordningen.

Inga kommentarer: