22 februari 2007

Bra rutet av Huttunen

Tidskriften Gringo, som är ett projekt uppumpat med statliga bidragsmiljoner, har tänkt sig att öppna lokalredaktion i Landskrona. Det uttalade syftet är att bemöta Sverigedemokraterna. Detta har fått den lokale m-politikern Marko Huttunen att reagera. Huttunen betackar sig för lektioner i mångkulturalism från en Stockholmsbaserad, upphaussad på-modet-tidskrift. Gringo kommer att göra mer skada än nytta, menar Huttunen.

Det är en bra markering från Huttunens sida. Vi har sett liknande mönster tidigare. När krafter utifrån ska spela upplysta missionärer som ska komma och omvända vildarna går det åt pipan. Folk blir förbaskade och gräver ned sig ännu mer i skyttegravarna. Upptakten till folkomröstningen om invandring i Sjöbo är ett skolexempel på detta mönster. Utfallet i den folkomröstningen hade säkerligen kunnat bli ett annat om inte ja-kampanjen hade fått alla björnkramar från diverse eliter utifrån. När striden plötsligt får ett hemorten-Stockholm- eller Skåne-Stockholm-perspektiv är det kört.

Omvända vildar, förresten. Är det med denna attityd som Gringo hade tänkt sig att förändra den politiska verkligheten? Frågan är vem som beter sig som en vilde. Jag har inte mycket till övers för Gringo och liknande aktörer, som satsar på att sänka nivån på språk och journalistik för att appellera till sin målgrupp. Tala om att nedvärdera sina läsare. Jämför med den tidiga arbetarrörelsens inställning till sin målgrupp, med folkbildningsideal, studiecirklar och hermodskurser. Då handlade det om att behandla statare och industrijobbare med samma respekt som överheten och uppmana till bildning och klassresa. Gringo gör tvärtom - den förväntar sig inget annat än utanförskap och grova ord från unga med invandrarbakgrund i förorten. "SL fakkar förorten" lyder t ex en aktuell rubrik.

Gringo har ingenting att tillföra i Landskrona annat än polarisering och nivellering.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Råkade befinna mig i Sjöbo den kvällen kommunfullmäktige fattade beslut om att utlysa folkomröstningen. Åhörarplatserna i fullmäktigesalen var reserverade för riksmediernas tillresta representanter. Sjöboborna var hänvisade till att följa fullmäktigeförhandlingarna via teveskärmar i olika kommunala lokaler utanför själva fullmäktigesalen. Sådana åhörare som INTE blev igenkända släpptes alltså in i sammanträdeslokalen. Det är på sitt sätt nog så talande för vad som utspelades där och då.
/Hans Dalén

Anonym sa...

Bra rutet!

Anonym sa...

Men vad trevligt. Först en moderat och nu en centerpartist. Välkommna till ert nya moderparti:-))

Ilan Sadé sa...

Nej, ta inlägget för vad det är. Enighet i enskilda sakfrågor betyder inte att man har gått och gift sig.

Marko Huttunen sa...

Tack, det gläder mig att någon förutom den av kulturvänster hjärntvättade skaran, kan tänka fritt och utanför boxen.

Mitt utspel har skapat en hel del debatt, som mynnat ut i en rad olika begåvade och mindre begåvande funderingar.

Jag har sammanställt en lista med bloggar som tyckt till på min hemsida, www.huttunen.se.

Välkomna!