05 februari 2007

Quid pro quo!

Den danske arbetsmarknadsministern Claus Hjort Frederiksen vill nu underlätta för Öresundsintegrationen. Det finns nämligen en huvudregel som gäller mellan Sverige och Danmark att man skattar i arbetslandet men är socialförsäkrad i bosättningslandet. Detta har bland annat givit upphov till det absurda förhållandet att en dansk arbetsgivare som anställer en person boende i Sverige kan bli skyldig att betala arbetsgivaravgifter enligt svensk tariff rakt in i svenska statskassan, ifall den anställde tar ett extrajobb eller uppdrag i Sverige. Det hör till saken att de danska arbetsgivaravgifterna är betydligt lägre än de svenska, eftersom en större del av socialförsäkringssystemet där finansieras genom tvingande egenavgifter och skatter (vilket man har i åtanke när man sätter lönenivåer). I rapporten från Nytt Från Öresund (se länken ovan) framstår det som att den danske arbetsgivaren tvingas betala avgifter på inkomsten som den anställde förvärvar i Sverige, vilket alltså inte stämmer, och dessutom vore än mer absurt. Det är alltså hela den danska lönen som kan bli föremål för svenska avgifter.

Jag kan dock inte låta bli att dra på smilbanden och se ett visst mönster i när danska regeringsföreträdare väljer att engagera sig för Öresundsintegration. Hjort Frederiksen har i och för sig rätt i att reglerna är stelbenta. Arbetsgivaravgifter ska ju framförallt bekosta socialförsäkringar och pensioner med anknytning till arbetet, varför det är mest logiskt att man ska följa systemet i arbetslandet. Har jag sedan en inkomst i hemlandet bör väl i enkelhetens namn arbetsgivaravgifterna erläggas där för just den inkomsten.

Men det är iögonfallande att vi just i det här fallet har att göra med penningöverföringar från Danmark till Sverige. Då är danska regeringen vaken! Hjort Frederiksens kollega, skatteministern Kristian Jensen, är t ex inte ett dugg intresserad av att ändra reglerna för inkomstskatt, som innebär att många Öresundspendlare betalar skatt i Danmark men nyttjar välfärdstjänsterna i Skåne. Det tjänar ju han en väldig massa pengar på.

Om skatt skulle erläggas där man bor skulle en mycket stor fnurra i integrationsprocessen lösas upp. Detta är även ett krav från många danskar boende i Skåne. Frågan är t ex på Föreningen ÖresundsBorgers dagordning. De nyinflyttade vill naturligtvis göra rätt för sig på lika villkor som alla andra, och inte behöva känna sig som snyltare.

Alltså har jag ett förslag. Quid pro quo! Eller, för att använda ett slagord i den danska regeringens socialpolitik: noget for noget. Det uttrycket torde Claus Hjort Frederiksen vara väl förtrogen med. Sverige låter alla arbetsgivaravgifter på danska löner betalas i Danmark, medan Danmark låter folk skatta där de bor. Chop! Alla vinner - inte minst Öresundsintegrationen. Här gäller det att Sven Otto Littorin och Cristina Husmark Pehrson snackar ihop sig sinsemellan och med de regionala och lokala toppolitikerna, så kan vi kanske komma någon stans.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sikke en gang sludder.