10 februari 2007

Glucksmann ställer upp för Sarkozy

En av Frankrikes främsta intellektuella, filosofen André Glucksmann, lämnar nu politikens vänsterflygel efter 40 år och meddelar att han kommer att rösta på Nicolas Sarkozy i franska presidentvalet. Weekendavisen har publicerat hans omvälvande artikel (ej gratis i nätupplagan).

Glucksmann har ett brinnande engagemang för framförallt Tjetjeniens sak. I Sarkozy ser han en politiker som är värdedriven och förkastar den cyniska "realpolitik" som exempelvis Chirac förkroppsligar. Sarkozy ägnar sig inte åt att saluföra den billiga antiamerikanism som har blivit ett kännetecken för fransk politik. Från vänstern får han utstå beskyllningar om att vara "den amerikanske neokonservative med franskt pass". Glucksmann konstaterar att beskyllningar om "ofranskhet" en gång i tiden ingick i den inskränkta franska högerns vapenarsenal, när den t ex ansatte 50-talspresidenten Blum (som var jude). Nu är det den ideologiskt substanslösa vänstern som har använder sådana metoder.

Glucksmanns val är kanske ett tecken i tiden på att det i Europa håller på att växa fram en politisk höger som adresserar samtidens problem.

Inga kommentarer: