04 februari 2007

Australiensiska modellen

Australien har nyligen ändrat namnet på sin invandringsmyndighet från Department of Immigration and Multicultural Affairs till Department of Immigration and Citizenship, meddelas i International Herald Tribune. Det är ett skifte som återspeglar en ändring i den australiensiska statens politik inom området.

Jag menar att Sverige och Europa bör gå Australiens väg. Istället för att tala om mångkultur som preskriptiv idé för samhället, borde vi börja tala om medborgarskap och det som förenar. Mångkultur kan man istället se som ett naturligt tillstånd, som kan finnas där - utöver den gemensamma basen. Inte som en norm som måste upprätthållas med hjälp av offentliga medel. Det som ska förena oss som medborgare hamnar i skymundan med dagens politik.

Regionalismen kommer in i sammanhanget, genom dess hävdande att de gällande statsbildningarna inte har ensamrätt att definiera den gemensamma basen, och framförallt ingen rätt att undertrycka de kulturtraditioner som lever utöver och vid sidan av det statliga medborgarskapets gemenskap.

Detta är ett ämne som jag kommer att gå djupare in på under de närmaste dagarna.

Inga kommentarer: