19 februari 2007

Omvälvning bland Frankrikes intellektuella

Såsom jag tidigare har meddelat har André Glucksmann, en orädd intellektuell som jag skattar mycket högt, "kommit ut" som Sarkozy-anhängare. Det är han tydligen inte ensam om bland de tänkande, galliska stridstockarna (här i engelsk rapport). Det råder allmän desertering från vänsterns led i riktning mot Sarkozy.

Händelseutvecklingen i Frankrike kan tolkas som att det är högern som numera har de universella värdena och svar på samtidens frågor. Vänstern har gått ned sig i ett träsk av kravlös bidragsstat, romantiserad multikulti och värderingsbefriad utrikespolitik. Den är narcissistisk och mentalt kvar på 1960- och 70-talens slagfält. En gång i tiden var det högern som var partikulär och otidsenlig, medan vänstern stod för de sammanhängande visionerna och tog hänsyn till nya verkligheter (detta måste erkännas, oavsett vad man tycker om vänsterns idéer). Där ser vi nu ett skifte.

Dessvärre är väl både Sarkozy och Royal typiska Pariscentralister - något annat har inte framgått hittills. Man kan inte få allt.

Tipstack till Dick Erixon.

Inga kommentarer: