För en som inte läser kvällstidningar är allt hallabalo kring Carl Bildts affärer, vilka till största delen har ägt rum före tillträdet som utrikesminister, en storm i ett vattenglas. Nu har journalisterna kommit till den punkten att de kan spinna vidare på en metadebatt om debatten. Samma journalister som själva har gjort sitt bästa för att piska upp stämningar kan således nu gå in i fas två och älta den lilla surdeg som de själva rörde ihop. Det hela framstår som ett slags journalistisk onani, för att knyta an till helgens schlagerfestival.
För fasen - vad har ni egentligen kommit fram till? Att Carl Bildt de senaste åren har ägnat sig åt internationella affärer istället för politik, statliga utredningar och myndighetstjänster? Att Carl Bildt har intagit ståndpunkter som han nu måste tona ned till följd av sin nya roll? Det senare gäller ju alla statsråd och i princip alla politiker som intar offentliga toppbefattningar.
Bildt som ond genius, som drar i små trådar för att samordna sina penningtransaktioner med stora militära insatser i världen? Snälla nå'n. Det förefaller som att hans "brott" består i att han (1) har tjänat pengar; (2) har intagit USA-vänliga hållningar i vissa frågor (men långt ifrån i alla); samt (3) har en vid det här laget välkänd jargong som kan framstå som arrogant och stötande för en och annan tidnings- eller TV-man. Här har vi för merparten av den svenska journalistkåren ett smörgåsbord att frossa i. Alltid hittar någon någonting som faller i smaken.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Bildt-affären är tyvärr droppen för mig. Tidigare har man ju talat om att medierna är partiska och politiskt vridna, men nu är de en intressegrupp bland andra.
Jag tror att vi är på väg mot något helt nytt. Medierna förmedlar inga nyheter längre - de kommenterar och skapar. Och det kanske är bra på längre sikt. Kanske får vi nya kanaler, nya vägar för information, mer mångfald.
Och dessutom är ju såväl Hillary Clinton som Carl Bildt odemokratiska. Varför? Dom bloggar. Alla politiker som bloggar är enligt Expressens Pers Svensson odemokratiska, så du är också odemokratisk, Ilan!
Carl-Robert: Den förändring som du skisserar är nog inte helt lyckad ens på längre sikt. Precis som att krav på saklighet, så kallad vetenskaplig metod, kan ställas inom akademin, borde man kunna hävda ett ideal om någorlunda allsidig nyhetsförmedling. Att idealet inte alltid kan uppnås är en sak, men att helt strunta i att försöka är en annan.
Anonym: då föredrar jag nog att vara odemokratisk;-)
Skicka en kommentar