21 april 2006

Den siste landshövdingen

Region Skåne fortsätter att utöva påtryckningar gentemot Ansvarskommittén genom allehanda skrivelser. Igår överlämnades ett "positionspapper" till kommittén, som i mångt och mycket upprepar den skrivelse som skickades in till sagda kommitté i februari. Region Skåne är faktiskt på hugget, men detta kan också tolkas som att Ansvarskommittén är på väg att lägga förslag som inskränker Skånes ambitioner i det slutbetänkande som är att vänta i februari 2007 (efter valet, nota bene!).

Som av en händelse utsåg regeringen samma dag ny landshövding för Skåne. Göran Tunhammar har ett förflutet i SAF, vilket skiljer honom från regeln att ämbetet bara tilldelas avdankade politrucker. Han är dessutom inte socialdemokrat, och har starka band till Skåne, enligt egen utsago.

Tunhammar får inte ta det personligt, men jag kommer att verka för att han blir den siste landshövdingen i Skåne. Även regionen gör detta i praktiken idag, när den föreslår att "Länsstyrelsens verksamhet bör renodlas i riktning mot förvaltnings- och tillsynsärenden" (s. 5 i positionspapperet - se även s. 23). I själva verket fick alltså Tunhammar ett så lagom begeistrat mottagande, i och med att Region Skåne samma dag lämnade in en skrivelse som förordar att landshövdingen blir som vilken annan myndighetschef som helst.

Skånes väljare ska utse sina politiska företrädare - inte regeringen. Skånska Dagbladets rubrik lyder :"SAF:s siste vd blir ny landshövding i Skåne". Tunhammar kan även få äran att bli den siste landshövdingen.

Inga kommentarer: