26 april 2006

Sosseskrävel om Region Skånes ekonomi

Givetvis är socialdemokraterna ivriga att framhäva att Region Skånes räkenskaper för år 2005 går ihop. Vid debatten om regionens bokslut var det gott och skryt och skrävel i talarstolen. Och givetvis ska sossarna ha ett erkännande för att plus rentav är 84 miljoner mer än minus för år 2005. Jag gillar inte småaktigheten som ligger i att försöka ifrågasätta allt hela tiden.

Därmed inte sagt att de borgerliga inte har rätt i sin kritik. Regionens ekonomi är väldigt beroende av statsbidrag. Inte minst vårdgarantireformen har inneburit att många miljoner pumpas in i systemet för att beta av köerna. Soliditeten - d v s måttet på hur mycket reserver regionen har i ladorna - är ytterst låg. Och nu är det valår, vilket betyder att socialdemokratin kommer att fläska med dyra vallöften på för att få röster.

Ekonomin ska skötas - något annat är uteslutet för mig. Samtidigt måste vi stegvis börja förnya sjukvården i riktning mot ökad frihet för patienten att välja bland vårdgivare. Köproblematiken är INTE löst bara för att staten satsar miljarder på att korta ned köerna. Socialdemokraterna pumpar in nya pengar i ett system som hela tiden kräver mer resurser för att fungera, och således kommer att sjunka ihop vid nästa stora lågkonjunktur.

Inga kommentarer: