06 april 2006

Nordismen död?

I tidskriften Axess tar Ivar Ekman, International Herald Tribunes korrespondent i Skandinavien, upp den ökande språkförbistringen inom Norden. Ekman hänvisar till boken "Håller språket ihop Norden?" som jag tidigare har skrivit om. Frågan röner alltså allt mer uppmärksamhet. Ska folk inom Norden börja prata engelska med varandra? För egen del vägrar jag blankt att tala något annat än skandinaviska med folk från Danmark och Norge.

Hur som helst tecknar Ekman en ganska mörk bild av framtiden för allskandinavisk språkförståelse - och i förlängningen även för det skandinaviska/nordiska samarbetet på politisk och kulturell nivå. EU och engelskans segertåg pekas ut som främsta orsakerna till nordismens nedgång. Samfund såsom Föreningen Norden börjar påminna om reliker från en gången tid i många ungdomars ögon.

Icke desto mindre kan bilden komma att ändras ganska radikalt om regionalismen börjar få fäste på sina håll i de nordiska staterna. Då blir plötsligt Norden en ganska naturlig nivå, eftersom de regioner som främst strävar efter ökat självstyre i de flesta fall också är gränsregioner med kopplingar till ett grannspråk.

Nordismen kan komma att resa sig igen. Det har den gjort förr.

1 kommentar:

Ola D Svedin sa...

"the North will rise again".. Eller? :D