Jag är medveten om att invandrings- och flyktingpolitik inte är något som direkt rör regionvalet, men närheten till Danmark och aktivt följande av den i Sverige så berömda/ökända "danska debatten" gör att jag finner det lämpligt att ta upp denna känsliga fråga. Sansade och vettiga samtal i frågan är en nödvändighet i Sverige. I Danmark har i och för sig Dansk Folkeparti länge fått gott om utrymme för sina hårda, brutala och inte sällan befängda utspel, men i Sverige råder något slags tabu att över huvud taget ta upp delar av politiken till sansad diskussion.
Weekendavisen har i sitt påsknummer en lång artikel med internationella jämförelser, som är ganska belysande. Danmark har t ex blivit öppnare för arbetskrafts- och utbildningsinvandring under de senaste åren, vilket väl knappast är en del av den gängse bilden i Sverige. Vad som framförallt har stramats åt är anhöriginvandringen i form av släkt och äkta makar. Familjekonsulent Esma Birdi, som själv har turkisk bakgrund, framhäver t ex i artikeln att väldigt många ungdomar i turkiska och pakistanska familjer drar lättnadens suckar sedan 24-årsregeln infördes, eftersom familjen inte längre kan tvinga dem att gifta sig med personer från det gamla hemlandet. Det perspektivet är väl knappast väl företrätt i den svenska debatten...
Jag skulle inte vilja ha en 24-årsregel i Sverige, samt de ytterst hårda reglerna om "sammanlagd anknytning" som gäller för alla över 24 år i Danmark. Vad jag däremot anser vore rimligt för att förhindra dolda tvångsäktenskap och bättre integrera vissa invandrargrupper är att göra som i Nederländerna: införa språktester, samt tydligt försörjningsansvar. 24-årsregeln och anknytningskravet gör det även omöjligt för den utländska man eller kvinna som kan flytande danska och vill anpassa sig till västliga värderingar att genom äktenskap få uppehållstillstånd i Danmark, såvida inte den äkta hälften är dansk medborgare sedan 28 år tillbaka. Den holländska versionen öppnar däremot dörren för dessa personer. Arrangerade äktenskap lär dock blockeras genom den holländska regeln, eftersom partnern som ska hämtas i sådana fall nästan alltid saknar dessa kunskaper.
Folkpartiet var inne på språktester i valrörelsen 2002 (då i och för sig som krav för medborgarskap, snarare än permanent uppehållstillstånd). Jag har aldrig riktigt begripit det kätterska i deras förslag. Språktest och försörjningskrav är fullt rimliga åtgärder i en fråga där allt inte bara är svart eller vitt - illasinnad rasism eller välvillig godhet. Det finns många aspekter att väga in. I många av Europas länder pågår en debatt inom det politiska mainstream som Sverige helt har skärmat av sig ifrån.
I Sverige löper vi istället faran att helt lämna vissa problemområden i händerna på högerextremister.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar