07 april 2006

Region Skåne redovisar balans

Enligt Region Skånes årsredovisning för år 2005 blev resultatet ett överskott på 84 miljoner (3 promille av omsättningen på ungefär 26 miljarder kr). Den borgerliga oppositionen menar dock att vänstermajoriteten har ägnat sig åt alltför kreativ bokföring. Detta föranleder mig att kommentera.

Oppositionen måste ändå kunna erkänna att ekonomin ser bättre ut nu än för några år sedan. Man kan strida om miljoner hit och miljoner dit, men att inte acceptera att vänsterkartellen genom sina skattehöjningar, åtstramningar av vårdproduktiviteten och med hjälp av en het konjunktur kan ha förbättrat räkenskaperna, det är faktiskt ganska småaktigt. De medel som majoriteten har tagit till för att förbättra ekonomin bör i högsta grad kritiseras och ifrågasättas, men man framstår som lipsillar om man inte ens kan unna vänstern plus i räkenskaperna.

Icke desto mindre är regionens ekonomi långt ifrån stabil. Vad händer vid nästa lågkonjunktur? Hur ser soliditeten ut? Och - inte minst - alla vårdköande borde ju tas upp i räkenskaperna som en tickande skuld! För det är just vad de är. Att förbättra ekonomin genom att ställa fler i kö i kombination med skattehöjning är en ytterst kortsiktig och illa vald lösning.

Men, snälla opposition, rikta kritiken rätt och gnäll inte över hela linjen.

Inga kommentarer: