25 april 2006

Mörkermän i Malmö

SVT:s uppdrag granskning har i skrivande stund just sänt sitt första program om fanatisk islam (islamism) i Sverige, med särskilt fokus på Malmö. Så mycket nytt framkom kanske inte - Sydsvenskan har gjort en betydligt mer ingående artikelserie om företeelsen i Malmö. Programmet tycktes mig vara en överföring av Sydsvenskans artiklar till TV-mediet.

Den oerhörda aningslösheten bland beslutsfattare i Sverige var det mest slående i programmet. Bidragspengar pytsas ut till föreningar vars ledare predikar hat mot det samhälle som har tagit emot de muslimska invandrarna, och som upprätthåller religionsfrihet och mänskliga rättigheter. Ingen uppföljning, ingen koll.

Offentliga institutioner i Sverige ska ha en skyldighet att verka för de allmängiltiga värden som alla personer, oavsett trosbekännelse, har att efterkomma. Bara så kan vi klara av att hantera ett mångkulturellt samhälle med många minoritetsgrupper.

Uppdrag granskning är ett program som flera gånger har haft stor inverkan på den politiska debatten - ibland på ett sätt som får en att förundras över hur mycket makt ett gäng TV-journalister kan ha. Eftersom det kommer ett uppföljande program i nästa vecka kan det hända att en islossning är på väg i debattklimatet rörande vad som får diskuteras. PK-inkvisitionen kommer antagligen att rycka ut, men vi måste faktiskt börja tala om dessa väsentliga saker.

Inga kommentarer: