02 februari 2006

Svenska opinionsbildare tiger

Igår hann jag inte med att kommentera turerna i JP-affären, eftersom jag var på resande fot. I dagens Skånska Dagbladet (artikeln ej på nätet) är dock min uppmaning att köpa dansk ost uppmärksammad i en artikel i Malmö-delen.

Något som har slagit mig mer och mer när jag bläddrar runt bland bloggar och läser kultursidor i Sverige är att (nästan) alla beter sig som de tre aporna: man hör inget, ser inget, säger inget. Hallå där ute!!! Danska staten är utsatt för sällan skådad hets och ekonomisk bojkott för att tryckfrihet råder i landet, och det enda som är intressant i Sverige är hur full SSU:s ordförande var på krogen, och hur det går för Peppe i Let's Dance. Är den svenska offentligheten kulturellt hjärndöd?

I den mån man säger något är det den vanliga storebrorsattityden till dansk invandringspolitik - som ju både är hycklande (eftersom Sverige också har en ganska strikt politik idag, men inte säger det) och fullständigt missriktad (eftersom det är tryckfriheten i en stat som är hotad, inte asylsökande muslimer). Eller så ger man implicit stöd till bojkotten mot Danmark!

De tongivande muslimska föreningarna i Danmark har för länge sedan, närmare bestämt i förrgår, uppmanat alla muslimer att avbryta protestaktionerna, sedan Jyllands-Posten hade beklagat att folk har känt sig kränkta och Anders Fogh Rasmussen "personligen" hade tagit avstånd från bilderna. Hittills har inte detta gjort något större avtryck, i alla fall inte i Mellanöstern - och inte heller i Sverige. Sveriges muslimska råd uppmanar mer eller mindre uttryckligen till bojkott av danska varor. I alla fall om man har känt sig "kränkt". Det högsta muslimska ledarskapet i Sverige undergräver tryck- och yttrandefriheten.

Som jag konstaterade i förra inlägget likställde den svenske, ledande imamen Abd al-Haqq Kielan läget i Danmark med Milosevic politik mot etniska minoriteter i Serbien och Bosnien. Nu likställer Sveriges muslimska råd Muhammed-teckningarna med den antisemitiska hetsen under 30-talet. Allt detta är fullständigt omdömeslöst och, ja - varför inte "kränkande"?

Nåväl, jag unnar Abd al-Haqq Kielan och Sveriges muslimska råd deras yttrandefrihet.

Inga kommentarer: