20 februari 2006

Spelet om Simrishamns sjukhus

I en grävande artikel försöker Sydsvenskan kartlägga turerna kring lasarettet i Simrishamn, som drivs av en entreprenör på uppdrag av Region Skåne. Det är ingen grann läsning.

Simrishamns lasarett har länge varit nedläggningshotat, eftersom socialdemokraterna under lång tid har strävat efter att göra en stor vårdcentral av det välfungerande lilla sjukhuset. Efter den borgerliga valsegern i den nybildade regionen 1998 beslutade fullmäktige att lägga ut driften på entreprenad, vilket var ett lyckokast. Vårdkvaliteten har varit hög och kostnaderna förhållandevis låga.

Socialdemokraterna vill dock av ideologiska skäl slå ihjäl Simrishamnslasarettet, trots en mycket stark lokal opinion däremot. Det sticker antagligen i ögonen när ett sjukhus genom sin blotta existens motbevisar sossarnas vårdideologi. Men för att få en trygg och beständig majoritet för ett annat politiskt projekt, kallat Skånsk Livskraft (specialisering av de olika akutsjukhusen i Skåne och större andel resurser till primärvården), påstår dock Sydsvenskan att socialdemokraterna har ingått en överenskommelse med moderaterna i regionen om att bibehålla Simrishamns lasarett i privat regi, förutsatt att moderaterna röstar för Skånsk Livskraft. Bakom lurar säkert också baktanken att tvinga in moderaterna i en överenskommelse som innebär nedskärning av verksamheten i Simrishamn (vilket idag har blivit verklighet), för att neutralisera en svår fråga för (s) i valrörelsen.

Som om inte detta var nog är tydligen även staten inblandad i spelet. Stopplagens ikraftträdande ska enligt uppgift ha förskjutits ett halvår fram i tiden för att socialdemokraterna i Skåne ska ha kvar ett trumfkort i förhandlingarna med (m) om Skånsk Livskraft! De regionala sossarna har ju goda kontakter med socialdepartementet...

Vi ser här hur lagstiftning tydligen kan anpassas efter partipolitiskt spel på regional nivå. Tala om en regeringsmakt i förfall. Nu var möjligen statens tjänst till Uno Aldegren (s) förgäves. Moderaterna har nämligen konstaterat att de inte alls ställer upp på minskad verksamhet i Simrishamn, och driver frågan hårt inför valet, oavsett om sossarna hävdar att det fanns en överenskommelse om motsatsen.

Vilken soppa.

Inga kommentarer: