05 februari 2006

Naser Khaders initiativ

Jag måste säga att min aktning för den danska regeringen växer dag för dag. Den har hanterat krisen på ett föredömligt sätt. Lugnt, sakligt och principfast.

Nu håller någonting stort på att hända i Danmark. Samtidigt som svenska journalister med en fisförnäm från-ovan-attityd till Danmark rör ihop diskussionen om yttrandefrihet med asylpolitik och Pia Kjaersgaard i låtsasintellektuella fortune cookie-artiklar, håller en muslimsk toleransrörelse på att bildas i nabolandet. Initiativtagare är folketingsledamoten Naser Khader, radikale venstre. Khader tog redan innan Muhammedaffären blev sprängstoff initiativ till bildandet av ett nätverk för moderata muslimer, som är trötta på att hårdföra, intoleranta imamer alltid ska föra alla muslimers talan. Såhär skriver Khader på sin hemsida om turerna kring Muhammedteckningarna:

"Som muslim og demokrat vil jeg derfor gerne understrege: Jeg (og mange andre) føler mig ikke krænket over tegningerne. Derimod føler jeg mig stærkt krænket over, at hvor der tidligere i Mellemøsten har været tradition for religiøs satire, er det nu i høj grad blevet et vestligt privilegium at forholde sig satirisk til religion. Og krænket over, at ytringsfrihed, pressefrihed og kunstnerisk frihed i vid udstrækning er forbeholdt den vestlige verden. Hvorfor kæmper vi i Danmark ikke for de muslimske kunstneres ret til samme privilegium som deres vesterlandske kollegaer?"

Vad är det vi ser? Är Khaders initiativ ett embryo till en ny muslimsk rörelse, med tolerans och åtskillnad mellan stat och religion på agendan? Ska de tysta massorna äntligen få sina talesmän?

Kanske är det dags för något liknande i Sverige. Sveriges muslimska råd, som implicit stödjer bojkotten av danska varor och hetsar mot det danska samhället, har ensamma fått ordet alltför länge.

1 kommentar:

Malte Lewan sa...

Grymt bra och precisa bloggartiklar här om Muhemmedteckningarna. Hittar des Pudels Kern på område efter område!