22 februari 2006

Carl P. Herslow svarar

Carl P. Herslow är Skånerpartiets ledare. Jag lyssnade på hans närradiosändning i morse, under vilken han läste upp ett genmäle på min kritik som han även hade skickat till Skånska Dagbladet.

Herslow värjer sig mot rasismanklagelserna genom att hävda att det är islam som tro/livsåskådning som han och Skånepartiet vill bekämpa - inte människorna som tror. OK, då rör det sig alltså "bara" om inskränkning i religionsfriheten.

I samma närradiosändning ringde det in en kvinna som lyckades få fram att hennes son har gift sig med en muslimsk kvinna och fortfarande är kristen. Detta strider mot Herslows dogm att muslimerna blir fler i samhället genom att tvinga barnen i äktenskap mellan muslimsk man och icke-muslimsk kvinna att bli troende muslimer, och inte tillåta muslimska kvinnor att gifta sig med icke-muslimska män. Va, det var ett konstigt fall!, menade Herslow, och konkluderade att kvinnans familj från Teheran i själva verket inte kan vara muslimsk.

Jag tillhör dem som menar att man ska vara mycket försiktig med begrepp som rasism, vilket inte kan stämplas på vad som helst. Rasism skulle jag definiera som nedvärdering av personer som tillhör viss folkgrupp eller personer med viss hudfärg, enbart på den grunden att de tillhör folkgruppen eller innehar hudfärgen i fråga. Att inte erkänna att en kvinnas familj i Teheran kan ha ett sekulärt förhållningsätt till islam är tämligen nedvärderande.

1 kommentar:

Anonym sa...

Om du nu lyssande på Herslows sändning i radion. Varför är du då så himla feg ? Ta debatten med honom direkt i hans närradio. Vad är du rädd för?

/Hans