27 februari 2006

Myndighets maktmissbruk

I Lunds kommun, på Revingehed, betar kor utomhus året runt hos gården KC Ranch. Djurskyddsmyndigheten i Skara har bestämt sig för att detta är fel. Korna måste ha stora ligghallar, till skydd för väder och vind. Verksamheten bedrivs idag på dispens, och nu vägrar myndigheten att förnya dispensen.

Djurkyddsinspektörer från Lunds kommun har intygat att djuren far väl. Länsveterinären har intygat att deras hälsa är bättre än motsvarande besättningar som dräller runt inomhus. Förhållandena i området i fråga är lite speciella: där finns dungar och sänkor i landskapet som syddar mot hård vind. Jorden är väldigt sandig, vilket innebär god dränering. Korna gör dessutom en stor välgärning för ett unikt hedlandskap med många sällsynta arter genom att de håller slyn borta och river upp hål i gräset. Nu när försvaret nästan är avvecklat finns det inte nog med stridsvagnar på Revingefälten för att göra samma insats. Dessutom ligger inte Skåne i samma klimatzon som exempelvis Skara - här är lite mildare om vintern.

Detta struntar den politiserade Djurskyddsmyndigheten högaktningsfullt i. Samma regler ska gälla för alla - över hela landet.

Varför tar jag upp detta? Detta är bara ett av flera exempel som jag har på att miljölagstiftning borde flyttas ned till regionerna (se punkt 6 i mitt valprogram). Det finns idag ingen anpassning till regionala naturförhållanden, kulturlandskap och andra särskilda avvägningar. Det tycks snarare som att länsstyrelserna och statliga centralmyndigheter på pin kiv missbrukar sin makt in absurdum. Strandskyddet är ett andra exempel. Tillstånd till täktverksamhet ett tredje.

KC Ranch på Revingehed är inget enstaka undantag. Den helhetsbild jag har försökt att inhämta visar istället att tillämpningen av den statliga miljöbalken saknar anpassning till lokala och regionala förhållanden - ofta till men för - just det - miljön.

Inga kommentarer: