28 februari 2006

Det är mycket förtal nu...

Internet har inneburit en informationsomvälvning utan dess like. Med information menar jag inte enbart sann, saklig eller vederhäftig sådan. Vem som helst kan exponera sina känsloutbrott på nätet.

Den solkiga byk som massmedia nu rotar i är simpelt kaffebords- och krogskvaller som nu dyker upp i tryckt form. Illasinnat skvaller är lika gammalt som människans närvaro på jorden, men för att omvandla det till tryck har det länge fordrats en del ansträngningar. Smutskastande flygblad krävde trots allt någon timmes arbete + distribution. Att författa ett baktalande brev var bara verkningsfullt om någon var beredd att publicera dem eller utgå från dumheternas riktighet - i övrigt nådde man ganska få läsare. Pressen har alltid haft en viss självsanering, i och med bestämmelsen om ansvarig utgivare. Tidningen är juridiskt och moraliskt ansvarig för vad den publicerar.

E-posten och bloggrevolutionen har dock ställt en hel del på ända. Det är lätt att skvallra i tryckt form (dessutom anonymt, om man så vill), med ett nästan obegränsat antal potentiella läsare.

Vad är förtjänsten med bloggar, hemsidor och maillistor? Att duktiga debattörer, frilansjournalister och folk som brinner för någon konstart eller hobby har ett verktyg för publicering. Yttrandefrihetens potential kan utnyttjas bättre, i och med att etablerade medier inte längre kan sitta och filtrera vad de vill efter eget godtycke. De upplever nu konkurrens av uppkomlingar. Inom den politiska sfären kan bloggar även bidra till rakare tvåvägskommunikation mellan politiker och väljare.

Vad är nackdelen med bloggar, hemsidor och maillistor? Att osaklighet, grovt språk och för all del även vanligt vardagstjatter ibland hamnar på pränt inför hela världen. Dåliga texter och sådant som man vanligtvis bara hör folk säga på fyllan förevigas i den virtuella rymden. Spärrarna är obefintliga - på gott och på ont.

Alltså; det bästa vore om alla - i synnerhet textförfattarna själva - började betrakta även Internets olika publiceringskanaler som tidningsartiklar i elektronisk form, och ställde de krav på texterna som man bör ställa på tryckalster. Då kommer bloggarna till sin rätt, och vi slipper att överhopa våra domstolar med förtalsrättegångar.

Inga kommentarer: