04 februari 2006

Ambassader i lågor

Nu har en pöbel satt eld på de skandinaviska ländernas ambassader i Syrien, till följd av JP-affären. Ord har övergått till våld.

Det är ganska intressant att följa svenska tidningars kultursidors kommentarer till de senaste veckornas skeende. Hela tiden finns budskapet "Danmark är intolerant och får därför skylla sig självt" insprängt i texterna. Inte en enda kultursida som jag har kommit i kontakt med har lyckats prestera ett kraftfullt försvar för tryck- och yttrandefriheten, genom att sära på frågan huruvida det är riktigt att ställa danska staten till svars för teckningarna, och om den danska invandringspolitiken i största allmänhet är berättigad eller ej. De flesta svenska kulturskribenter blandar ihop frågorna till en enda gegga.

Oförmågan att försvara yttrandefriheten och hävda skillnaden mellan stat och privat massmedia gör att svenska kulturskribenter drar sitt strå till stacken för att provocera fram bojkott och upplopp. När sedan Sverige också drabbas är svenska UD snabbt framme och inskärper att Sverige inte har med saken att göra, istället för att betrakta alla hot och våldsangrepp mot yttrandefriheten som angrepp på Sverige som demokrati.

Ledande svenska politiker saknar ryggrad för att försvara för demokratin oumbärliga värden.

Inga kommentarer: