02 februari 2006

Att spela ut offerkortet

Detta skulle vara en blogg om den regionala valrörelsen, men debatten om Jyllands-Posten och tryckfriheten i Danmark och Europa är oerhört viktig. Alla politiker har ett ansvar att föra en saklig debatt till värn för tryck- och yttrandefriheten.

Det så kallade "Centrum mot rasism" och islamologen Jan Hjärpe har i var sitt inlägg i Svenska Dagbladet (1/2 och 2/2) spelat ut "offerkortet" - d v s försöker med resonemanget att en grupp som på ett eller annat sätt är marginaliserad inte kan ha fel. Detta är ett ytterst destruktivt sätt att föra debatten på, om vi ska lyckas uppnå bättre integration.

Varken Centrum mot rasism eller Hjärpe tycks kunna medge att det finns problem med hur vissa troende muslimer tolkar islam, och att detta problem idag är större i Sverige, Europa och världen än extremtolkningar av exempelvis kristendom och judendom. Detta är varken rasism eller kränkning - detta är att se folk rakt i ögonen och formulera ett verkligt problem. Hur detta ska lösas är en senare (men inte mindre viktig) fråga. Inom detta område finns det tyvärr generaliserande och även rasistiska åsikter med viss spridning. Men att erkänna ett grundläggande problem med att förena ett samhälle där religionen har blivit en privatsak och personer som vägrar ge avkall på att staten måste anpassa sig till deras tolkning av religionen - det är att komma ett steg på vägen.

I Israel, som jag har många erfarenheter ifrån, finns exempelvis många konfliktytor och en hel del bråk mellan ultraortodoxa judar och det sekulära samhället i övrigt. De ultraortodoxa judarna är i minoritet. Det innebär inte att de automatiskt ska ha tolkningsföreträde rörande vad som är diskriminerande och antisemitiskt.

Inga kommentarer: