10 februari 2006

Rikssjukvård? Sååå 1900-tal.

Vårdminister Ylva Johansson aviserar nu på morgonen att regeringen idag ska lägga en proposition om "ökad nationell samordning av rikssjukvården". Tanken är att staten uppifrån måste utse vissa specialistsjukhus för att kunna ta emot särskilt svåra sjukdoms- och skadefall från hela landet. För detta ändamål ska byråkratin byggas ut ytterligare ett steg: en "Riksjukvårdsnämnd" ska tillskapas.

Alltid denna övertro på planering och styrning uppifrån! Aldrig en tanke på att landsting och regioner kan samverka själva - om de någon gång tvingas ta fullt ansvar. Men framförallt bortser förslaget, liksom är fallet med den nationella vårdgarantin, helt från det gränsregionala perspektivet. Ursäkta, men få i Skåne vill bli skickade ända till Umeå för specialistvård om det räcker att åka över till Köpenhamn. Och från Värmland är det inte särskilt långt till Oslo...

Regeringen slänger aldrig en blick över statsgränserna. Alltid detta "national" hit och "riks" dit! Ungefär som den "nationella vårdgarantin".

Låt istället regioner införa offentliga försäkringar för sina invånare, samverka kring den högspecialiserade vården med andra regioner/stater, samt tillåta fritt val för patienterna.

Inga kommentarer: