10 maj 2006

Onödiga spekulationer om Sverigedemokraterna

Ledande moderater i Skåne stod för ett ganska märkligt utspel igår, som jag tycker förtjänar kritik. De deklarerade att om Sverigedemokraterna skulle komma in i regionfullmäktige och utgöra tungan på vågen mellan blocken, skulle ett samarbete mellan (m) och (s) vara en tänkbar lösning. Viss kritik kommer även från de egna leden. Pia Kinhult, moderat oppositionsråd i regionen, förefaller - liksom jag - vara måttligt förtjust över utspelet.

För det första anser jag det vara väldigt dumt att spekulera på detta vis när vi har en intensiv valrörelse som vi ska vinna framför oss. Allians för Skåne ska vinna väljarnas förtroende och uppnå egen majoritet.

För det andra kan dylika utspel faktiskt ge Sverigedemokraterna luft under vingarna. De framstår då som outsiders och mot etablissemanget.

För det tredje måste vi alla börja ta integrationsproblemen på allvar och inse, att samtidigt som vi kämpar mot rasism och fördomar är inte den svenska invandringspolitiken problemfri. Det är inte rimligt att ytterlighetspartier ska vara de enda som över huvud taget har en dagordning som behandlar problemen. Se gärna tidigare blogginlägg här, här och här. Det kan vara värt att t ex studera den nuvarande holländska politiken inom området.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl ett steg på vägen och rimmar med M-(lagom)partiets intentioner att ändra namn direkt efter valet till Arbetarpartiet och då liksom bli riktigt intima med Arbetarepartiet. Kanske det lyckas eller så går det åt he----te!

Anonym sa...

Vad har Gunnar Hökmark (M) och Pär Nuder (S) gemensamt förutom att de har sommarställe i samma stugby vid Sandhammaren:
Båda är i grunden regionsfientliga herrar som gärna använder invektiv om lokalbefolkningen. De ska nu som sommarnöje försöka att finna en för (S) och (M) gemensam fördelningsnyckel för subsidier inom regionen.

Erik Almqvist sa...

Instämmer i att vi har en del att lära av den holländska invandringspolitiken.

Anonym sa...

Detta är minsann en utav dom bästa bloggarna jag läst!!!
Äntligen någon som kan skriva objektivt och neutralt!
Jag är överens med i princip allt du skriver.Dock är jag Sverigedemokrat.Skulle velat se dej inom Sverigedemokraterna istället.Du har en sund syn och både skriftens och talets gåva efter vad jag förstår.
Kommer spara denna bloggsida :-)

MvH Jorma