08 maj 2006

Skamlösa riksdagsledamöter

Jag deltog i förmiddags i en paneldebatt på Malmö stadsbibliotek med alla riksdagspartier. Egentligen har jag mer och mer börjat ogilla, för att inte säga avsky, paneldebatten som diskussionsform. I synnerhet när man har med vissa riksdagsledamöter att göra.

I paneldebatter sitter alla partiers representanter i regel och babblar inför en allt mer ointresserad publik. Någon dialog som kan reda ut missförstånd, avslöja rena lögner och verkligen sätta förslag och argument mot varandra kan nästan aldrig uppstå. Paneldebatten är sluggrarnas paradis. Egna påståenden förblir ofta oemotsagda. Det enda sättet att få en paneldebatt att bli bra är att anlita en skicklig moderator som både frågar ut och fördelar ordet diktatoriskt.

I synnerhet två riksdagsledmöater på vänstersidan av debatten (ingen nämnd, ingen klämd) betedde sig på ett helt oacceptabelt sätt i förmiddags. De satt öppet och högljutt och hånade sinsemellan allt vad allianspartiernas företrädare sa. Ofta slängde de in sarkastiska kommentarer när man själv hade ordet. Allan Widman från folkpartiet gav till slut sossen en uppsträckning för att han skulle sluta att bryta in, som om det var fråga om en unge i dagisålder. Och det värsta var att man kunde tro att just det var fallet. Dessutom hopar sig lögnerna i paneldebatter.

Jag tror betydligt mer på samtal med två-tre deltagare. Varför inte dela upp den två timmar långa paneldebatten med alla partier i två entimmespass (3-4 partier i varje), med fokus på olika sakfrågor? Det är ett gott tips till alla skolor och andra debattarrangörer. Det blir sällan bra med långpaneler. Och tro inte att det blir bättre bara för att rikets främsta företrädare är med.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Du har säkert rätt i att paneldebatter med sju partier inte blir några bra debatter.

Ännu ett skäl för att byta valsystem. Partitänkandet blir alltmer överspelat - det är duktiga personer vi vill välja, inte intetsägande partischabrak.

Personvalssystem i enmansvalkretsar kanske? Då får vi väl i stort sett två valkampanjepartier med varsin toppkandidat. Vilka debatter det skulle bli!

Ilan Sadé sa...

Absolut, jag är en stark anhängare av mindre valkretsar, och enmansvalkretsar vore kanske det bästa ändå.

En intressant fråga är hur stort inflytande Region Skåne har på sin egen valkretsindelning. Om vi skulle utse ett regionfullmäktige med säg 79 ledamöter istället för 149 st som idag, skulle enmansvalkretsar innebära ungefär 14 000 invånare per valkrets. Ungefär 11 000 skulle då vara röstberättigade. Det kanske skulle vara något att pröva...

Anonym sa...

Du blir säkert en bra medlem i regionsfullmäktige med erfarenhet från modersmålslärande i hebreiska, etc.. Du verkar vara en klarsynt visionär, som regionsledningen knappast kan vara utan, av dina blog entries att dömma.
Såg förresten en kolumn i AB där skribenten påstår att “Lundastudenten är en vidrig person” men så illa är det väl ändå inte?
Lycka till med dina poltiska ambitioner till oss skånelänningars fromma!

Ilan Sadé sa...

Jag tackar för all uppmuntran!

Ja, jag såg i SkD att en krönika hade skrivits i AB med den innebörden. Säger mer om vilken osaklig och låg nivå som kvällspressens krönikor ligger på, än om lundastudenter.